لوگو صنابع مجد
تازه های صنایع سنگ
بررسی فرآیند سنگ شکنی معدن و انواع آنها

بررسی فرآیند سنگ شکنی معدن و انواع آنها

بهترین روش‌های برش آهن آلات

بهترین روش‌های برش آهن آلات

نحوه کار سنگ شکن پارکر

نحوه کار سنگ شکن پارکر

تفاوت سنگ‌شکن‌های ثابت و متحرک

تفاوت سنگ‌شکن‌های ثابت و متحرک

جوشکاری CO2

جوشکاری صنعتی

یکی از روش های معمول برای اتصال انواع قطعات فلزی به یکدیگر، جوشکاری است که به روش های گوناگون کاربرد دارد. تنوع بالا در این حوزه باعث شده تا کاربرد گسترده ای داشته باشد. در فرآیند جوشکاری می توان دو قطعه جدا از هم را با گرم کردن یا ذوب کردن محل های مشخص شده، به یکدیگر متصل کرد. این فرآیند را می توان روی انواع قطعات فلزی یا غیرفلزی انجام داد. استفاده از روش‌های گوناگون جهت ذوب کردن قطعات هنگام جوش باعث شده تا انجام این کار در مکان ها و شرایط گوناگونی کاربرد داشته باشد. در صنایع مجد جوشکاری آهن با دقت و کیفیت بی نظیری انجام می شود. کیفیت جوشکاری قلزات در صنایع مجد ضمانت اجرایی دارد که باعث شده است مشتریان کارخانه صنایع مجد به مشتریان وفادار تبدیل شوند. علاوه بر جوشکاری، سوراخکاری آهن، ماشین کاری قطعات فلزی و … انجام می شود. در ادامه به معرفی بیشتر این حوزه و انواع آن خواهیم پرداخت.

خدمات جوشکاری در تهران | جوشکاری CO2 چهاردانگه

خدمات جوشکاری صنعتی شامل جوشکاری فلزات، تعمیرات جوشکاری، و ساخت و تولید قطعات فلزی با استفاده از فرآیندهای مختلف جوشکاری می‌شود. این خدمات می‌توانند در صنایع مختلفی از جمله خودروسازی، ساخت و ساز، صنایع دریایی و صنایع فلزی مورد استفاده قرار بگیرند. در تهران، شما می‌توانید از خدمات جوشکاری صنعتی برای تعمیرات و ساخت قطعات فلزی استفاده کنید. برخی از شرکت‌ها و کارگاه‌های جوشکاری صنعتی در تهران می‌توانند خدمات جوشکاری MIG، TIG، آرگون، الکتریکی و… را ارائه دهند. برای دریافت یک مشاوره حرفه ای علاوه بر خدمات جوشکاری صنعتی برای خدمات تراشکاری در تهران، خدمات سنگین تراش و …، می توانید با کارشناسان صنایع مجد با شماره های ۰۲۱۵۵۲۵۹۷۴۸ و ۰۹۱۲۵۰۹۴۹۹۳ تماس بگیرید و از مشاوره رایگان تیم مجد بهره مند شوید.

ثبت مشاوره رایگان خدمات کارخانه صنایع مجد

جوشکاری CO2

جوشکاریCO2

استفاده از ابزارها و روش های پیشرفته در حوزه جوشکاری باعث شده تا اجرای کارهای مختلف در کوتاه ترین زمان ممکن صورت گیرد. امروزه برای جوش فلزات مختلف نیاز به حمل دستگاه ها و ابزارآلات سنگین جوشکاری نیست. به کمک روش ها و دستگاه های مدرن، می توان جوش های بسیار محکمی ایجاد کرد.

جوشکاری فلزات با CO2

جوشکاری CO2 یکی از روش‌های جوش قوس الکتریکی به شمار می‌آید که گاز دی اکسید کربن به عنوان گاز محافظ در این فرآیند استفاده می‌شود. این روش برای جوشکاری فولادهای نازک و انواع ورق های فلزی که ضخامت کمی دارند به کار می رود. برای اجرای این روش جوشکاری از دستگاه های مخصوصی استفاده می شود که شرایط جوشکاری با گاز دی اکسید کربن را دارند. کاربرد بالای این روش به دلیل مزیت های بسیار زیاد آن است که در ادامه به توضیح بیشتر آن خواهیم پرداخت.

کارگاه جوشکاری CO2 | کاربرد جوشکاری CO2

یکی از پرکاربردترین روش های جوشکاری در صنایع و حوزه های مختلف صنعتی، جوشکاری CO2 می باشد. از این روش برای اتصال انواع فلزات سخت و غیر سخت در ضخامت های گوناگون استفاده می شود. از مهمترین دلایل کاربرد این روش جوشکاری، مقاومت و سرعت بالای آن می باشد. در ادامه به برخی از مهمترین کاربردهای این روش جوشکاری خواهیم پرداخت.

  • استفاده از آن در صنعت خودروسازی: فلزاتی که در بدنه خودروها استفاده می شوند دارای ضخامت کمی بوده و همین امر نیز زمینه استفاده از جوشکاری CO2 را فراهم کرده است. به کمک این روش، می توان بخش های مختلف بدنه خودرو را با بهترین کیفیت و سرعت بالا به یکدیگر متصل کرد.
  • کاربرد آن در بخش ساختمانی: با توجه به حساسیت بالای این بخش، اتصال قطعات باید مقاوم باشد. جهت بالا بردن مقاومت محل اتصال فلزات و سرعت اجرای کار، جوشکاری با گاز دی اکسید کربن در بخش های ساختمانی کاربرد بسیار بالایی دارد.
  • استفاده از جوشکاری CO2 در صنعت نفت و گاز: لوله های فولادی که در این حوزه ها به کار می روند باید دارای مقاومت جوش بالایی باشند. مقاومت بالای جوشکاری با گاز دی اکسید کربن باعث می شود تا محل اتصال، در برابر رطوبت، فشار و دما ماندگاری بالایی داشته باشد.
  • بخش کشتی سازی: برای ساخت بدنه کشتی ها، فلزات مختلفی در ابعاد بزرگ و کوچک استفاده می شود که محل اتصال آنها باید مقاومت و ماندگاری بالایی داشته باشد. به کمک جوشکاری CO2، محصل اتصال فلزات بدنه کشتی دارای مقاومت لازم در برابر آب و رطوبت است.

اجزای جوشکاری CO2

در جوشکاری CO2 نیز مانند سایر روش های جوش، نیازمند ابزارها و دستگاه های خاص است. اینورترهای خاصی برای اجرای جوشکاری با گاز دی اکسید کربن به کار می روند که از اجزای مختلفی ساخته شده اند. اجزای اصلی این دستگاه ها شامل موارد زیر می باشند:

  • منبع نیروی دستگاه: با استفاده از منبع نیروی مناسب از یک ولتاژ استاندارد برای اجرای جوشکاری استفاده می شود.
  • سیستم تغذیه سیم: به عنوان منبع تغذیه سیم جوش به کار می رود که سرعت ثابتی دارد.
  • مشعل: وظیفه انتقال گاز دی اکسید کربن یا جریان مورد نظر را از منبع تغذیه به محل جوشکاری بر عهده دارد.
  • مخزن سیم: سیم جوش به دور این مخزن پیچیده می شود.
  • سیم جوش: در جنس های مختلف با توجه به نوع قطعه جوشکاری استفاده می شود که جهت پر کردن فضاهای خالی به کار می رود.
  • منبع گاز: منبع مورد نیاز برای جوشکاری CO2 است.
  • گیره اتصال: جهت اتصال بین مشعل و قطعه مورد نظر به کار می رود که باعث راحتی عملیات جوشکاری می شود.
انواع جوشکاری CO2

روش جوشکاری CO2

کاربرد و روش جوشکاری CO2 به شکل های مختلف و با توجه به نوع قطعه، متغیر است. به کمک این روش می توان قطعات مختلف فلزات را به یکدیگر متصل کرد. برخی از مهمترین روش های جوشکاری با گاز دی اکسید کربن به صورت زیر می باشند.

جوشکاری MIG

در این روش از گازی CO2 به عنوان گاز حامل استفاده می شود که جهت اتصال فلزاتی مثل فولاد، آلومینیوم و استیل به کار می‌رود. در این روش از سیم جوش که نقش الکترود را دارد به عنوان منبع جریان استفاده می شود. گازی که در این روش برای محافظت از محل جوش به کار می رود نیز CO2 است.

جوشکاری MAG

گازی که در این روش جوشکاری استفاده می شود، ترکیبی از دی اکسید کربن و گازهای فعال مثل آرگون است. برای جوشکاری فلزاتی که آلاینده آنها کم بوده و از کیفیت بالایی برخوردارند، این روش جوشکاری استفاده می شود.

جوشکاری TIG

در این روش از الکترود تنگستن و گازهای مختلف برای جوشکاری استفاده می شود. دی اکسید کربن یکی از گازهای حامل به شمار می آید که مناسب برای فلزات نیمه خودکفا می باشد.

جوشکاری آلومینیوم با گاز CO2

یکی از روش های جوشکاری MIG بوده که مخصوص آلومینیوم می باشد. در این روش، گاز آرگون با دی اکسید کربن ترکیب می شود.

مزایای جوشکاری CO2

مزایای جوشکاری CO2 باعث شده تا استفاده از این روش کاربرد گسترده ای داشته باشد. در ادامه به برخی از مهمترین مزیت های این نوع جوش، اشاره خواهیم کرد.

  • هزینه اجرای این روش جوشکاری در مقایسه با جوشکاری با گازهای بی اثر مثل آرگون، به صرفه تر و ارزان تر می باشد.
  • در این روش، میزان جرقه زنی بسیار کمتر و پایین تر از سایر روش ها است.
  • در این روش، تغذیه سیم جوش به صورت مستمر انجام می گیرد که باعث بالا رفتن سرعت انجام آن می شود.
  • استفاده از گاز دی اکسید کربن در این روش باعث می شود تا تنش بین صفحات به صورت قابل توجهی کاهش یابد. این کاهش تنش روی کیفیت و ماندگاری نتیجه کار نیز تاثیر مستقیم دارد.
  • از این روش می توان در تمام شرایط و وضعیت های جوشکاری استفاده کرد.
  • حوضچه مذاب و قوس الکتریکی که در جوشکاری CO2 استفاده می شود را می توان خیلی واضح دید.
  • سیم جوش هایی که در این روش جوشکاری استفاده می شوند، قطر کمی دارند که باعث افزایش چگالی جریان می شود.

معایب جوشکاری CO2

مزایا و معایب جوشکاری CO2 نیز مانند هر فرآیند دیگری وجود دارد و نمی توان فقط از مزایای این روش جوشکاری صحبت کرد. البته مزایای جوشکاری با گاز دی اکسید کربن بسیار زیاد بوده و معایب آن نیز با توجه به مهارت جوشکار و تجهیزاتی که استفاده می شود، متغیر است. در ادامه به برخی از معایب این روش جوشکاری اشاره خواهیم کرد.

  • تجهیزاتی که در این روش جوشکاری استفاده می شوند نسبت به سایر روش ها از قیمت بالاتری برخوردارند.
  • نحوه کار با تجهیزات و دستگاه های مورد استفاده در روش جوشکاری CO2، پیچیده است و نیازمند مهارت فرد جوشکار در این بخش می باشد.
  • هنگام کار با تجهیزات مورد استفاده در این روش جوشکاری، امکان تولید گاز مونوکسید کربن وجود دارد که تنفس آن خطرناک است.
  • اشعه تولیدی در این روش جوشکاری باعث آسیب پوست و چشم ها می شود و باید موارد ایمنی را رعایت کرد.
  • با توجه به استفاده از گاز دی اکسید کربن در این روش جوشکاری، امکان اجرای آن در فضای باز وجود ندارد.
  • خلوص گازی دی اکسید کربن و تمیزی سیم جوش در این روش اهمیت بالایی داشته و باید به آن توجه لازم را داشت.

خدمات جوشکاری CO2 صنایع مجد

روش جوشکاری CO2، یکی از روش های پرطرفدار و جدید جوشکاری است که کاربردهای گسترده ای در حوزه های مختلف دارد. در سایت صنایع مجد به بررسی تمام موارد و نکات مهمی که در خصوص این روش وجود داشت، پرداخته شد. سرعت بالا، هزینه کم و مقاومت بالای جوشکاری با گاز دی اکسید کربن، مهمترین دلایل استفاده از آن در بسیاری از بخش‌های صنعتی شده است. کارخانه صنایع مجد با ارائه خدمات جوشکاری CO2 در چهاردانگه با متخصصین مجرب این حوزه سالهاست که جوشکاری CO2 با بالاترین کیفیت را انجام می دهد. برای دریافت مشاوره رایگان ارائه خدمات با شماره های ۰۲۱۵۵۲۵۹۷۴۸ و ۰۹۱۲۵۰۹۴۹۹۳ تماس بگیرید.

نکات ایمنی جوشکاری CO2

جایگزین شدن روش جوشکاری CO2 خطرات بسیار کمتری نسبت به سایر روش‌ها دارد ولی رعایت نکات ایمنی برای پیشگیری از ایجاد برخی حوادث، الزامی است. در ادامه به مهمترین نکات ایمنی جوشکاری CO2 اشاره خواهیم کرد.

  • با توجه به تولید گاز مونوکسید کربن در این روش جوشکاری، باید محل کار دارای دستگاه تهویه مناسب بوده و فرد جوشکار نیز از ماسک ایمنی استاندارد استفاده کند.
  • استفاده از دستکش های ایمنی برای جلوگیری از سوختگی های ناشی از گرمای تولید شده هنگام انجام کار، الزامی است.
  • باید قبل از شروع کار، سطح قطعات مورد نظر را با ابزار مناسب صاف و یک دست کرد.
  • نحوه قرار گرفتن کپسول گاز در مکان، باید عمودی و ثابت باشد.
  • توجه به جریان برق هنگام کار با دستگاه مخصوص جوش الزامی است.
  • موقع کار نباید دست ها روغنی و چرب باشند و از روغن کاری شیرهای کپسول هم باید جلوگیری کرد.
  • بهتر است شیر کپسول گاز تا نیمه باز باشد تا در صورت نیاز بتوان به سرعت جریان را قطع کرد.
  • توجه به قطر سیم جوش در این روش بسیار مهم است و باید به آن توجه شود.
  • تنظیم سرعت سیم نیز باید به درستی انجام گیرد چون سرعت بالا و کم سیم هنگام کار می تواند باعث ایجاد اختلال در فرایند کار شود.
  • دستگاه های جوشکاری را باید به فاصله های زمانی منظم تمیز کرد. مدت زمان بازه های زمانی به میزان استفاده از دستگاه ها بستگی دارد.
  • قبل از تمیز کاری یا تعمیر دستگاه های مخصوص این روش جوشکاری، باید جریان برق آن را قطع کرد.

پروسه جوشکاری آهن آلات

پروسه جوشکاری آهن‌آلات می‌تواند به انواع مختلفی صورت بگیرد. تکنیک‌هایی مانند جوشکاری الکتریکی (مانند جوشکاری قوسی فلزات)، جوشکاری گازی (مانند جوشکاری اکسیژن – اسکرین)، جوشکاری میگ و جوشکاری تیگ می‌تواند برای جوشکاری قطعات آهن‌آلات استفاده شود. انتخاب روش مناسب بستگی به نوع و ضخامت آهن‌آلات، محلول جوش، محیط و شرایط کاری دارد. پروسه جوشکاری برای هر فلزی به شرایط خاصی که آن فلز دارای آن می باشد، بستگی دارد. اما برخی از فلزات به دلیل ویژگی‌های خاص خود می‌توانند دشواری‌هایی را در جوشکاری ایجاد کنند.

در هر صورت، استفاده از تکنیک‌های مناسب جوشکاری و مهارت فنی در انجام دادن کارهای جوشکاری می‌تواند به حل مشکلات مربوط به جوشکاری فلزات کمک کند.

پروسه جوشکاری آهن آلات

روش های جوشکاری فلزات رنگین

روش‌های جوشکاری فلزات رنگین شامل موارد زیر می‌شود:

جوشکاری تیگ (Tungsten Inert Gas) یا جوشکاری تنگستن گاز خنثی

در این روش از الکترود تنگستن برای جوشکاری فلزات استفاده می‌شود. این روش معمولاً برای جوشکاری فولادهای ضد زنگ و فلزات نرم استفاده می‌شود.

جوشکاری میگ

در این روش از گاز آرگون و گاز دیگر برای محافظت از محلول جوش استفاده می‌شود. این روش برای جوشکاری فولادهای ضد زنگ و فلزات رنگین، مانند آلومینیوم، مناسب است.

جوشکاری موج یا جوش انفجاری (Explosive Welding)

در این روش از امواج فراصوت برای جوشکاری استفاده می‌شود، برای جوشکاری فلزات رنگین با ضخامت کم و انجام کارهای دقیق مناسب است.

جوشکاری الکتریکی

در این روش از جریان الکتریکی برای گرمایش و ذوب کردن فلزات استفاده می‌شود. این روش برای جوشکاری فولادها و فلزات دیگر استفاده می‌شود.

هر کدام از این روش‌ها بسته به نوع فلز و شرایط کاری خاص، مزایا و معایب خود را دارند.

جوشکاری چیست؟

انواع روش های جوشکاری | انواع جوشکاری آهن

اگر بخواهیم فرآیند جوشکاری را در دسته بندی های جداگانه تعریف کنیم، ابتدا دو دسته بندی کلی تعریف می شود. تمام روش های انجام کار در این حوزه در دو گروه جوشکاری ذوبی و غیر ذوبی قرار می گیرند. حال در ادامه به بررسی هر کدام از روش ها در دو گروه عنوان شده می پردازیم.

انواع جوشکاری ذوبی

در این روش جوشکاری، به کمک انواع منابع حرارتی مثل شعله، لیزر، اشعه و…باید عمل ذوب را روی بخشی از قطعه مورد نظر انجام داد. بعد از ذوب شدن سطح یا بخشی از قطعات مورد نظر، امکان اتصال آنها به یکدیگر فراهم می شود. استفاده از انواع ابزارها در این روش کاربرد دارد و می توان آن را به صورت پیشرفته و یا معمولی انجام داد. در ادامه به بررسی و توضیح انواع روش های ذوبی در حوزه جوش کاری خواهیم پرداخت.

جوشکاری قوس الکتریکی

یکی از روش های کاربردی جوشکاری، استفاده از قوس الکتریکی به شمار می آید که تنوع کاربردی بالایی در جوشکاری صنعتی دارد. تامین حرارت در این روش از طریق انرژی الکتریکی صورت می گیرد که به عنوان منبع نیز شناخته می شود. تنوع انواع قوس های الکتریکی باعث شده تا انجام این کار به شکل های گوناگون صورت گیرد که در ادامه به انواع آن خواهیم پرداخت.

جوشکاری قوس الکتریکی با استفاده از الکترود روکش دار

یکی از کاربردی ترین روش هایی است که در ایران و بسیاری از کشورهای دیگر استفاده می شود. از دلایل محبوبیت بالای این روش در بین افراد، می توان به انعطاف بالا و حمل راحت آن اشاره کرد.

جوشکاری قوسی زیر پودری

در این روش، اتصال به کمک قوسی که بین قطعه و سیم وجود دارد، صورت می گیرد. در این روش برای محافظت از قوس الکتریکی از یک توده پودی مانند استفاده می شود. الکترود هایی که روکش ندارند به صورت مدام از میان لوله و توده پودری عبور کرده و به حوضچه جوش می رسند. از این روش جوش برای فرآیند های طولانی و ساخت محصولاتی مثل مخزن ها استفاده می شود.

جوشکاری قوس الکتریکی

جوشکاری قوسی تو پودری

یکی از روش های مدرن جوشکاری به شمار می آید که قوس الکتریکی بین قطعه مورد نظر و قطعه سیم توخالی که داخل آن پودر وجود دارد، قرار می گیرد. این روش جز سریع ترین روش های دستی به شمار می آید که هزینه بالاتری جهت تامین تجهیزات آن مورد نیاز است. این روش برای پروژه هایی به کار می رود که سرعت کار در آن اهمیت دارد.

جوشکاری قوس کربنی

یکی از قدیمی ترین روش ها در این دسته بندی به شمار می آید که کارایی چندانی در دنیای مدرن امروزی ندارد. از مزایای قابل توجه این روش می توان به تجهیزات ارزان قیمت آن اشاره کرد. از دیگر روش های جوش کاری قوسی می توان به موارد زیر نیز اشاره کرد.

جوشکاری قوسی با الکترود تنگستنی با حفاظت گاز خنثی

جوشکاری قوسی پلاسما

جوشکاری قوسی با الکترود فلزی تحت پوشش گاز محافظ

جوش کاری اکسی گاز

جوشکاری اکسی گاز

یکی دیگر از روش های جوشکاری ذوبی، روش اکسی گاز می باشد که به آن جوش کاری با شعله نیز گفته می شود. در این روش از یک منبع انرژی حرارتی گازی مثل استیلن استفاده می شود و به کمک آن می توان یک شعله در نوک مشعل جوشکاری ایجاد و سپس برای ذوب یا اتصال قطعات فلزی استفاده کرد. روی مشعلی که مورد استفاده قرار می گیرد، شیرهایی طراحی شده که برای کنترل میزان خروج گاز استفاده می شوند. پر هزینه بودن این روش در مقایسه با سایر روش ها باعث شده تا طرفداران کمتری داشته باشد.

جوشکاری به کمک پرتو لیزری

انجام فرآیند جوشکاری به کمک لیزر یکی از روش های مدرن به شمار می آید که با وجود انرژی ورودی کمتری در سطح قطعه، می تواند جوش های عمیقی نیز ایجاد کند. برای انجام کار جوش کاری در این روش از یک دستگاه لیزر استفاده می شود که آن را به نقطه مورد نظر در سطح فلز اعمال می کنند. معایبی مثل بالا بودن هزینه نگهداری از دستگاه لیزر، مهارت بالای کاربر هنگام استفاده و ایجاد ترک در سطوح برخی از فلزات در این روش قابل مشاهده است.

جوشکاری با پرتو الکترونی

جوشکاری به روش پرتو الکترونی نیز یکی دیگر از روش‌های مدرن در این صنعت می باشد که انرژی آن از روش لیزری نیز بیشتر است. در این روش پرتوهای قدرتمند و سریع الکترون ها به محل اتصال بین دو قطعه مورد نظر تابانده می شوند تا انرژی ایجاد شده به گرما تبدیل و باعث ذوب شدن سطح فلز شود.

انواع جوشکاری غیر ذوبی یا جامد

انواع جوشکاری غیر ذوبی یا جامد

در انجام روش های مختلف جوشکاری غیر ذوبی یا جامد، هیچگونه حرارتی برای ذوب فلزات استفاده نمی شود. در این روش برای جوش فلزات از فشار و حرارت استفاده می کنند تا بتوانند محل اتصال قطعات را به صورت خمیری در بیاورند. در نهایت نیز بین آنها اتصال ایجاد می شود. از این روش در صنایع و حوزه هایی استفاده می شود که مواد نسبت به حرارت حساسیت بالایی دارد. در ادامه به انواع جوش کاری غیر ذوبی خواهیم پرداخت.

جوشکاری مقاومتی

اگرچه این روش جوشکاری در دسته بندی غیر ذوبی قرار دارد ولی می توان جزء فرآیندهای ذوبی نیز در نظر گرفت. نحوه انجام این روش به گونه ای است که برای اتصال دو قطعه، به صورت همزمان از فشار مکانیکی و جریان الکتریکی استفاده می شود. عدم استفاده از سیم جوش در این روش باعث شده تا سرعت انجام کار بالا رود. جوش کاری مقاومتی به صورت کلی دارای چهار دسته بندی جداگانه می باشد که در ادامه به توضیح هر کدام از آنها خواهیم پرداخت.

مقاومتی نقطه ای

در انجام این روش می توان از ماشین های مخصوص یا ابزارهای دستی استفاده کرد. در شرایطی که تیراژ کار پایین باشد، روش دستی به کار می رود ولی با بالا رفتن حجم کار در این روش، استفاده از ماشین ها و ربات های مخصوص پیشنهاد می شود. در این روش برای ایجاد جوش نقطه ای در سطح فلزات از گرما و فشار به صورت همزمان استفاده می کنند.

مقاومتی درز جوش

این روش نیز شباهت بالایی با روش نقطه ای دارد و فقط حالت الکترودها به صورت غلطکی می باشند. در این روش یک جوش رگه ای و پی در پی وجود دارد که برعکس حالت نقطه ای می باشد. این روش جوش کاری طول عمر بالایی دارد و درز جوش آن از مقاومت و ماندگاری طولانی برخوردار است.

مقاومتی زائده ای

روش دیگری که در این دسته بندی قرار دارد، مقاومتی زائده ای می باشد که نامگذاری آن به دلیل شکل ظاهری قطعه ای است که قرار است فرآیند جوش روی آن انجام شود. قطعاتی که با این روش جوش کاری می شوند، دارای یک زائده می باشند. از این زائده برای برقراری جریان و تمرکز حرارت در نقطه مورد نظر استفاده می کنند. بعد از برقراری جریان، این زائده به حالت خمیری درآمده و نتیجه کار نیز اتصال قطعات به یکدیگر می باشد. عدم استفاده از این روش برای فلزاتی  مثل برنج و مس و زمان بر بودن آن به عنوان معایب کاربرد آن به شمار می آیند.

مقاومتی سرباره ای

در این روش انجام کار جوش از سطوح پایین شروع شده و تا سطوح بالاتر نیز ادامه می یابد. این روش در صنایع گوناگون و با توجه به نیاز و شرایط مختلف به کار می رود.

جوشکاری

جوشکاری اصطکاکی

یکی دیگر از روش های مهم و کاربردی جوشکاری غیر ذوبی، روش اصطکاکی می باشد. در این روش با ایجاد اصطکاک بین سطوح فلزات مختلف، حرارت ایجاد و باعث خمیری شدن سطح تماس دو قطعه مورد نظر می شود. بعد از خمیری شدن فلزات در محل تماس می توان با اعمال فشار به قطعات، آنها را به یکدیگر متصل کرد. از این روش بیشتر برای اتصال فلزات غیر هم جنس استفاده می شود.

جوشکاری انفجاری

کم کاربردترین روش جوشکاری غیر ذوبی، استفاده از روش انفجاری می  باشد. در این روش به کمک یک انفجار کنترل شده می توان نیروی فشار لازم را برای اتصال دو یا چند قطعه به یکدیگر فراهم کرد. این روش برای اتصال فلزات غیر هم جنس و همچنین شرایط زیر آب استفاده می شود.

جوشکاری فراصوتی

در روش فراصوتی که به آن التراسونیک هم گفته می شود، برای اتصال دو یا چند قطعه به یکدیگر از ارتشاعات فراصوت با فرکانس ۲۰ تا ۷۰ کیلو هرتز استفاده می کنند. استفاده از فرکانس های بالا در این روش باعث متلاشی شدن اتم های فلزات می شود.

انواع جوش در جوشکاری

انواع جوش در جوشکاری

انواع جوش در جوشکاری را می توان در سه دسته بندی اصلی تعریف کرد که در ادامه به معرفی هر کدام از آنها خواهیم پرداخت.

جوش گوشه

که به آن جوش نبشی هم گفته می شود و یکی از کاربردی ترین روش های جوش در جوشکاری به شمار می آید. در این روش، دو سطح عمود به یکدیگر در حالت T به یکدیگر متصل می شوند. بیشترین میزان استفاده از این نوع جوش در ساخت ساختمان ها و پل ها می باشد.

جوش شیاری

این نوع جوش که در شیار بین دو قطعه ایجاد می شود بر اساس نوع شیار در دسته بندی های گوناگون قرار دارد. جوش شیاری لاله ای، جوش شیاری جناقی و جوش شیاری مربعی نمونه هایی از جوش شیاری به شمار می آیند.

جوش های انگشتانه و کام

در حالی که جوش کام درون یک شکاف توپر ایجاد می شود ولی جوش انگشتانه داخل سوراخ توپر شکل می گیرد. کاربرد این دو جوش نسبت به روش های قبلی کمتر است.

مزیت های استفاده از روش جوشکاری ذوبی

هر کدام از روش های جوشکاری که به آن اشاره کردیم، مزیت ها و معایب مخصوص به خود را دارند. با توجه به تنوع و گستردگی استفاده از روش های ذوبی، در ادامه به مزیت های کلی روش های قرار گرفته شده در این دسته بندی اشاره می کنیم.

  • تنوع و گستردگی بالا: در انواع روش های ذوبی می توان انواع فلزات با جنس های مختلف و در موقعیت های گوناگون را به یکدیگر متصل کرد.
  • قابلیت جابجایی: درصد بالایی از روش های جوش کاری که به صورت سیار انجام می شوند در دسته بندی روش های ذوبی قرار می گیرند. به کمک انواع روش ها می توان در محل اجرای پروژه نیز قطعات مختلف فلزات را به یکدیگر جوش زد.
  • ایجاد جوش چند لایه در روش های ذوبی: یکی از مزیت های قابل توجه در روش های مختلف جوش ذوبی، امکان اتصال قطعات سنگین به یکدیگر و در چندین لایه مختلف می باشد.
مزیت های جوشکاری

مزیت های کاربرد روش جوشکاری غیرذوبی

از مهمترین مزیت های جوشکاری غیر ذوبی نیز می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • کم بودن تغییر فیزیکی: به دلیل عدم حرارت، تغییر ساختار فلز پایه به حداقل میزان خود می رسد که در برخی از شرایط کاملا کاربردی است.
  • ذوب نشدن فلزات: به دلیل عدم استفاده از حرارت، عیوب مختلف جوشکاری که معمولا ناشی از ذوب می باشد نیز ایجاد نمی شود.
  • به صرفه بودن جوش کاری جامد: از روش های مختلف جوش جامد برای قطعاتی در تعداد بالا استفاده می شود که تاثیر قابل توجهی در کاهش هزینه ها دارد.
  • انجام اتوماتیک: در اجرای انواع روش های غیر ذوبی از دستگاه های مخصوص استفاده می شود که نیاز به نیروی انسانی را حذف کرده است.

ایمنی در جوشکاری

جوشکاری یکی از فعالیت های صنعتی است که معمولا با تولید گاز و دود همراه می باشد و رعایت برخی از نکات ایمنی برای جلوگیری از آسیب و حفظ ایمنی الزامی است. در ادامه به برخی از مهمترین نکات ایمنی اشاره خواهیم کرد که رعایت آن توسط تمام افراد حرفه ای و مبتدی الزامی می باشد.

  • یکی از مهمترین موارد ایمنی هنگام انجام جوش کاری، استفاده از تهویه مناسب است. کاربرد دستگاه های استاندارد تهویه باعث خروج دود و گازهای سمی از مکان مورد نظر می شود.
  • استفاده از کلاه ایمنی و عینک مخصوص جوشکاری جهت جلوگیری از آسیب های فیزیکی مثل سوختگی و آسیب به چشم الزامی است.
  • قبل از شروع به کار باید تجهیزات مخصوص کار را بررسی کرد و از سلامت و کارکرد درست آنها مطمئن شد. قسمت فلزی در الکترود را نباید با پارچه یا دست خیس لمس کرد.
  • در محل یا کارگاه های انجام کار حتما باید یک کپسول آتش نشانی نگهداری شود و در صورت نبود نیز می توان از وسایل دیگری مثل سطل های شن استفاده کرد.
  • برای تعمیر اینورتر جوشکاری باید از افراد متخصص استفاده کرد چون اقدام به تعمیر آن بدون داشتن دانش کافی می تواند باعث ایجاد حادثه شود.
  • استفاده از لباس های مقاوم در برابر آتش، دستکش های مخصوص کار، پیشبند و چکمه نیز برای محافظت از بدن هنگام انجام کار توصیه می‌شود.
  • استفاده مرتب از دستگاه های تنفسی نیز یکی از نکات ایمنی هنگام انجام کار است که مانع از آسیب رسیدن به سلامتی افراد در طولانی مدت می شود.
گازهای محافظ در جوشکاری

گازهای محافظ در جوشکاری

تمام کسانی که به صورت حرفه ای در این حوزه فعالیت دارند یا در حال آموزش جوشکاری مبتدی ساده هستند، قطعا با گازهای محافظ آشنایی لازم را دارند. این گازها که به آنها مواد محافظ نیز گفته می شود، در انجام عملیات های مختلف این صنعت از اهمیت بالایی برخوردار می باشند. از انواع گازهای کاربردی در این حوزه برای استفاده در شرایط و عملیات های گوناگون استفاده می شود. در ادامه به معرفی کاربردی ترین نمونه ها خواهیم پرداخت.

  • گاز هلیم:

    این گاز از وزن پایینی برخوردار است که با توجه به هدایت دمایی بالا، در جوش های سر بالا عملکرد بهتری دارد. کاربرد این گاز در جوش های سر بالا باعث سرعت بخشیدن به کار و جلوگیری از ریزش مواد مذاب می شود.
  • گاز آرگون

    ترکیب آرگون با یکی از گازهای نیتروژن، دی اکسید کربن و اکسیژن باعث ایجاد قوس الکتریکی با تراکم بالا می شود. مخلوط این گازها برای ایجاد جوش های باریک و عمیق در آهن کاربرد دارند.
  • گاز دی اکسید کربن

    کاربرد این گاز مزیت های بالایی نسبت به دو مورد قبلی دارد. مزایای مهم استفاده از دی اکسید کربن؛ سرعت بالای جوش، نفوذ عمیق و اتصال با ماندگاری بالا می باشد.

سوالات متداول جوشکاری آهن

تمام تولیدات کارخانه صنایع مجد از لحاظ متریال و ماشین کاری ضمانت داشته و بنا به درخواست مشتری و نوع عملیات و متریال، ضمانت های لازم ارائه خواهد شد.

برای خرید قطعات، سفارش آن ها و دریافت خدمات سوراخکاری، خدمات رزوه کاری و … می توانید به صورت تلفنی با شماره های ۰۲۱۵۵۲۵۹۷۴۸ و ۰۹۱۲۵۰۹۴۹۹۳ تماس گرفته و یا حضوری به دفتر کارخانه صنایع مجد مراجعه کنید.

ارسال بار به سرتاسر ایران و کشورهای همجوار انجام خواهد شد.

برای به دست آوردن فرآیند پروسه جوشکاری ابتدا مهندس جوش طبق استاندارد های موجود یک WPS (Welding procedure Specification)   تعریف می کند که با استفاده از آن دستورالعمل جوشکاری مشخص می شود و پروژه بر طبق آن پیش می رود.

  • جوشکاری با اصطکاکی
  • جوشکاری مقاومتی
  • جوشکاری قوسی الکتریکی زیرپودری
  • جوشکاری قوسی الکتریکی توپودری

نوع الکترود مورد استفاده، جریان جوش، سرعت پیشروی الکترود، ولتاژ جوش و … از عواملی هستند که بر روی کیفیت جوش تاثیر می گذارند.

برشکاری آهن، ماشین کاری قطعات فلزی، جوشکاری و … از جمله فعالیت های انجام شده در کارگاه های جوشکاری هستند.

فرآیندهای جوشکاری معمولا به دو دسته ذوبی و غیرذوبی تقسیم می شوند.

جوشکاری با الکترود روپوش دار، به دلیل استفاده از تجهیزات نسبتاٌ ساده و ارزان قیمت معمولا متداول ترین روش جوشکاری در کارگاه ها می باشد.

از این روش ها در اتومبیل سازی ، واگن سازی ، کشتی سازی و سایر سازه های فلزی  می توان استفاده کرد.

در روش جوشکاری مقاومتی می توان از جریان باد استفاده کرد.

مشاوره و گفتگو با کارشناسان

هم اکنون مشاوره بگیرید | ساعت کاری این بخش 8 الی 17

این صفحه را با دوستان خود به اشتراک بگذارید

0 0 votes
لطفا امتیاز دهید ✌🏻
عضویت
مطلع شدن از:
guest
4 نظرات
Inline Feedbacks
نمایش همه نظرات

مروری بر مطالب جدید صنایع مجد

پیمایش به بالا

لوگو صنابع مجد

برای دریافت خبرنامه فرم زیر را برای ما ارسال فرمایید.

لطفا جهت دریافت خبرنامه ایمیل خود را وارد نمایید.