لوگو صنابع مجد
تازه های صنایع سنگ
بررسی فرآیند سنگ شکنی معدن و انواع آنها

بررسی فرآیند سنگ شکنی معدن و انواع آنها

بهترین روش‌های برش آهن آلات

بهترین روش‌های برش آهن آلات

نحوه کار سنگ شکن پارکر

نحوه کار سنگ شکن پارکر

تفاوت سنگ‌شکن‌های ثابت و متحرک

تفاوت سنگ‌شکن‌های ثابت و متحرک

تراشکاری آهن

بهترین تراشکاری در تهران (چهاردانگه)

استفاده و کاربرد انواع فلزات در بخش های گوناگون صنعتی یک امر اجتناب ناپذیر است که لازمه آن نیز شکل دهی مناسب به آنها  می‌باشد. از بین انواع روش‌های سنتی و مدرن ساخت قطعات، می‌توان به تراشکاری نیز اشاره کرد که جهت ایجاد انواع قطعات فلزی مورد استفاده قرار می‌گیرد. انجام یک تراشکاری تمیز و بهینه نیازمند داشتن تجربه بالا و مهارت کافی می باشد. کارخانه صنایع مجد با نیروهای باتجربه و مجرب، یکی از معتبرترین های تراشکاری فلزات در شهرک صنعتی  چهاردانگه تهران می باشد. در ادامه به بررسی بیشتر این فرآیند و نحوه انجام آن خواهیم پرداخت.

خدمات تراشکاری در تهران

در تهران، خدمات تراشکاری شامل تراشکاری فلزات، تراشکاری چوب، تراشکاری سنگ و حتی تراشکاری پلاستیک می‌شود. هر یک از این صنایع دارای تخصص و تجهیزات خاص خود هستند. بهترین خدمات تراشکاری در تهران بستگی به نوع مواد و نیازهای شما دارد. برخی از کارگاه‌ها متخصص در تراشکاری فلزات هستند، در حالی که دیگران در تراشکاری چوب یا سنگ تخصص دارند. کارخانه صنایع مجد علاوه بر فروش و تامین قطعات انواع دستگاه های سنگ شکن از جمله دستگاه سنگ شکن کوبیت، سنگ شکن بهرینگر، سنگ شکن فکی و …، خدمات متعددی مانند جوشکاری CO2 چهاردانگه، خدمات سنگین تراشی، جوشکاری، رزوه کاری میلگرد و خدمات تراشکاری در شهرک صنعتی چهاردانگه تهران را به بهترین نحو ارائه می دهد. برای دریافت یک مشاوره حرفه ای علاوه بر خدمات تراشکاری در تهران، خدمات سنگین تراش و …، می توانید با کارشناسان صنایع مجد با شماره های ۰۲۱۵۵۲۵۹۷۴۸ و ۰۹۱۲۵۰۹۴۹۹۳ تماس بگیرید و از مشاوره رایگان تیم مجد بهره مند شوید.

ثبت مشاوره رایگان خدمات کارخانه صنایع مجد

تراشکاری قطعات فلزی

یکی از ابتدایی ترین فرآیندهایی که در حوزه‌های مختلف صنعتی برای ساخت یا شکل دادن به انواع قطعات فلزی به کار می رود، تراشکاری است. برای انجام کار تراش کاری، ابزارها و دستگاه های گوناگونی به کار می روند که در همه آنها سعی در برداشتن براده های فلزی از قطعه اصلی شده است. در لاتین به فرآیند برشکاری، براده برداری نیز گفته می‌شود که اکثر فلزات اصلی را از حالت استوانه ای به شکل های گوناگون تبدیل می‌کنند. انجام این فرآیند را می توان روی سطوح داخلی یا خارجی قطعات فلزی انجام داد که به شکل های گوناگون قابل اجرا می باشد.

تراشکاری شامل چه فرآیندهایی می شود؟

فرآیند تراشکاری آهن

تراشکاری شامل مجموعه ای از فرآیندهای گوناگون است که به کمک انواع دستگاه های مختلف اتوماتیک یا نیمه اتوماتیک و ابزارهای سنتی انجام می شود. هر کدام از این فرآیندها از ویژگی ها و کارکرد مخصوص به خود برخوردارند که در ادامه به بررسی هر کدام از آنها خواهیم پرداخت.

  • رو تراشی

    یکی از فرآیندهای آشنا در بخش تراش کاری، روتراشی می‌باشد که برای شکل دادن به سطوح داخلی و خارجی انواع فلزات به کار می رود.

  • تراش کاری مخروطی

    این نوع از تراش کاری نیز در سطوح داخلی و خارجی قطعات مختلف فلزات انجام می شود. با اجرای این کار سعی در کاهش قطر مخروط یا فلز استوانه ای شکل می شود که با اهداف گوناگون صورت می گیرد.

  • شیار تراشی

    روشی برای ایجاد شیار روی انواع قطعات فلزی به کار می رود که در آن از قلم های مخصوص استفاده می شود. پهنای شیار ایجاد شده روی سطح فلزات به پهنای قلم مورد استفاده بستگی دارد.

  • پیشانی تراشی

    برای صاف شدن سطح بیرونی فلزات به کار می رود که عمق کار در این فرآیند کم بوده و معمولا با یک یا چند حرکت ساده نیز تمام می شود. ابزاری که در این فرآیند به کار می رود، تک نقطه ای بوده که در شعاع قطعه فلزی مورد نظر حرکت می کند.

  • پیچ تراشی

    در این روش از رنده هایی که مخصوص پیچ بری هستند، استفاده می شود. این رنده‌ها، نمونه ای از رنده های فرم به شمار می آیند که حالت لبه آنها با شکل شیار ایجاد شده روی پیچ یکی است.

انواع ماشین های صفحه تراش
  • آج زنی

    به ایجاد شیارهایی منظم و مشابه آج زنی می گویند که بخشی از فرآیند تراشکاری به شمار می آید.

  • انجام عملیات بویینگ

    ابزار بویینگ یک ابزار تک نقطه ای است که بعد از وارد کردن آن به قطعه مورد نظر و ایجاد سوراخ، می توان عملیات تراشکاری را روی آن انجام داد. امکان تغییر قطر سوراخ ایجاد شده در قطعه به کمک این ابزار وجود دارد.

  • قلاویز زنی

    یکی دیگر از فرآیندهای مهم در بخش تراش کاری است که با وارد کردن آن به داخل قطعه، می توان سوراخ های مختلفی روی آن ایجاد کرد. قطر قلاویز و مته ای که با آن سوراخ ایجاد کرده ایم باید یکی باشد.

  • برقوکاری

    می توان برای ایجاد سوراخ های دقیق و مشخص روی قطعات فلزی از این روش استفاده کرد که معمولا مخصوص موادی هستند که جنس آنها نرم تر و مقاومت کمتری دارند.

اجزای تشکیل دهنده ماشین تراش

درصد بالایی از تراشکاری فلزات به کمک ماشین‌ها و دستگاه‌های صنعتی گوناگون انجام می‌شود که هر کدام کاربرد و قابلیت مخصوص به خود را دارند. این دستگاه ها به صورت کلی دارای ساختار و بخش های مشابهی هستند که به اصلی ترین قسمت های آن اشاره خواهیم کرد.

  • بخش مرغک

    این قسمت از دستگاه های تراش که معمولا به عنوان مرغک شناخته می شود، جهت تکیه دادن قطعات بلند فلزی است. هنگام انجام فرآیندهای سوراخ کاری یا برقو زدن، ابزارهای متنوعی که برای برش استفاده می شوند را روی آن قرار می دهند. امکان قرار گرفتن این بخش روی میز هم وجود دارد که به دو صورت متحرک و ثابت مورد استفاده قرار می گیرد.

  • میز ماشین

    این بخش از دستگاه به عنوان حمل کننده قطعات مختلف به کار می رود که برای نگه داشتن آن از پایه های مخصوص استفاده می‌شود.

  • جعبه دنده

    جهت حمل و جابجایی راحت دستگاه های تراش به کار می رود که در قسمت زیر دستگاه قرار دارد.

انواع ماشین های صفحه تراش

ساخت درصد بالایی از خدمات تراشکاری به کمک دستگاه‌ها و ماشین‌آلات مختلف باعث شده تا ساخت قطعات صنعتی با سرعت و دقت بیشتری انجام شود. این دستگاه ها با کاربردهای گوناگونی از جمله خدمات برشکاری آهن در تهران که دارند برای تراش قطعات گوناگون به کار می روند. در ادامه به معرفی برخی از کاربردی ترین این دستگاه ها اشاره خواهیم کرد.

ماشین های تراش مرغک دار

از این دستگاه برای تراشکاری صنعتی قطعات کوچک استفاده می کنند که نامگذاری آن به دلیل تراش دادن اکثر قطعات بین دو مرغک است. این دستگاه بیشتر برای آموزش تراش انواع قطعات صنعتی استفاده می شود. انواع دستگاه های مرغک دار در دو دسته بندی رومیزی و پایه دار تقسیم می شوند.

دستگاه های تراشکاری ابزار سازی

تفاوت اصلی دستگاه تراشکاری ابزار سازی، در میزان دقت بالای آنها نسبت به سایر نمونه ها می باشد. برای تراشکاری قطعاتی که نیاز به دقت بالایی است، این دستگاه ها را به کار می برند. نقش اصلی این دستگاه ها در کارهای صنعتی، تهیه انواع ابزارها و شابلن ها برای کارگاه ها و کارخانه های صنعتی می باشد. با توجه به کاربرد این دستگاه‌ها برای ساخت انواع قطعات کوچک و بزرگ، معمولا در دو طرح رومیزی و پایه‌دار مورد استفاده قرار می‌گیرند. در حالی که برای تراش قطعات کوچک از نمونه‌های رومیزی استفاده می‌کنند، مدل‌های ایستاده نیز برای تراشکاری قطعات بزرگ تر به کار می روند. در نمونه های ایستاده یا پایه دار از ترمز دقیق برای کنترل سرعت و قطع فرآیند انجام کار استفاده می شود.

ماشین های مختلف صفحه تراش

یکی دیگر از دستگاه های کاربردی و مهم در تراشکاری، نمونه های صفحه تراش می باشند. این دستگاه ها نقش قابل توجهی در ساخت انواع قطعات فلزی در حوزه های گوناگون دارند. امکان تنظیم سرعت در هر کدام از این دستگاه ها باعث شده تا تراش قطعات با دقت و سرعت بالاتری انجام شود. از این دستگاه ها در کارگاه های مختلف قالب سازی، ابزار سازی، کارخانجات و ساخت انواع قطعات کوچک استفاده می شود. قطعاتی که توسط این دستگاه ها تراش داده می شود، به صرفه تر و عملی تر می باشند.

از مهمترین دستگاه ها کاربردی صفحه تراش می توان به نمونه های زیر اشاره کرد:

  • دستگاه های صفحه تراش معمولی

  • دستگاه های صفحه تراش دروازه ای

  • ماشین های صفحه تراش عمودی

  • نمونه های کپی تراش

  • دستگاه های فرم تراش

ماشین های تراش معمولی

یکی از انواع ماشین‌های صنعتی در این گروه که برای سفارش کار تراشکاری در اکثر کارگاه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد، نمونه های معمولی می باشند. با توجه به قدرت بالای این دستگاه ها، در اکثر کارهای سنگین و بزرگ مورد استفاده قرار می گیرند. امکان کنترل سرعت نیز در این دستگاه ها وجود دارد و ماندگاری آنها بسیار بالاست.

دستگاه های تراشکاری با قطر کارگیر و طول زیاد

با توجه به بزرگ بودن میز این نوع دستگاه‌ها و ارتفاع زیاد محور اصلی ماشین تا روی میز، معمولا برای تراشکاری قطعات بزرگ به کار می رود. به دلیل فاصله زیاد بین میز تا محور اصلی، امکان جاگذاری یک قطعه جداگانه برای تراش دادن به انواع قطعات با قطرهای گوناگون وجود دارد. طراحی این ماشین ها با دورهای کمتری صورت می گیرد و قدرت استحکام آنها نیز بسیار بالاست. قدرت بالای آنها در برش باعث می شود تا بتوان حجم براده زیادی از قطعه را در یک بازه زمانی مشخص، برداشت.

دستگاه های پیشانی تراش

برای تراشکاری قطعاتی که قطر بالا و طول کمی داشته باشند از این دستگاه ها استفاده می شود. از دیگر کاربردهای این دستگاه ها می توان به ساخت چرخ های لوکوموتیو و چرخ لنگر اشاره کرد.

دستگاه های تراشکاری عمودی

دستگاه های تراشکاری عمودی

این نوع دستگاه تراشکاری همان طور که از نام آن نیز مشخص است، به صورت عمودی استفاده می شود. شکل اصلی این دستگاه به صورت یک منشور چند ضلعی است که حرکت آن به صورت خطی می باشد. با توجه به بخش های بزرگ این دستگاه و حالت عمودی که دارد، معمولا برای تراش قطعات بزرگ استفاده می شود. از دیگر کاربردهای این نوع دستگاه می توان به سوراخ کاری قطعات نیز اشاره کرد. با توجه به کارکرد آن روی قطعات سنگین و بزرگ، از سرعت عمل پایینی برخوردار است.

جنس ابزارهای تراشکاری

هر کدام از دستگاه های تراشکاری که در بالا به آن اشاره شد، مجموعه ای از ابزارها مختلف می باشد که جنس قطعات آن نیز با یکدیگر فرق می کنند. انتخاب جنس ابزارها معمولا با توجه به جنس قطعاتی است که توسط دستگاه تراش داده می شود. این ابزارها از لحاظ نوع جنس در دسته بندی های زیر قرار می گیرند:

ابزارهای فولادی غیر آلیاژی

در ساخت برخی از ابزارهای کاربردی تراشکاری از فولاد غیر آلیاژ استفاده می کنند که معمولا با حروف ws نیز معرفی می شود. سختی این نوع فولاد تا ۲۵۰ درجه سانتیگراد حفظ می شود که بیشتر برای تراشکاری قطعات فولادی با آلیاژ کم کربن به کار می رود. رنده هایی که از این نوع فولاد ساخته شده اند، امروزه کمترین میزان کاربرد را  دارند.

ابزارهای فولادی آلیاژی

استفاده از این ابزارها در تراشکاری بیشتر از نمونه‌های غیر آلیاژ می‌باشد که علاوه بر کربن از فلزات دیگری نیز برای آلیاژ آنها استفاده می‌شود. ابزارهای این بخش به صورت کلی در دو گروه ابزارهای فولادی کم آلیاژ و پر آلیاژ قرار می گیرند. نمونه های کم آلیاژ که درجه سختی آنها تا ۳۰۰ درجه سانتیگراد است، دسته بندی پر آلیاژ، این درجه سختی را تا ۶۰۰ درجه سانتیگراد حفظ می کنند.

کاربرد فلزات سرامیکی در ابزارهای تراشکاری

کاربرد فلزات سخت در ابزارهای تراشکاری

کاربرد ابزارهای ساخته شده از فلزات سخت در تراشکاری باعث ایجاد مقاومت بالای دستگاه یا ابزار می شود. فلزات سخت را از ترکیب پودر کاربید و برخی از فلزات دیرگذار تولید می کنند که سختی و مقاومت بالایی در برابر سایش دارند. این فلزات می توانند تا دمای ۹۰۰  درجه سانتیگراد نیز سختی خود را حفظ کنند.

کاربرد فلزات سرامیکی در ابزارهای تراشکاری

استفاده از فلزات سرامیکی برای تراشکاری قطعاتی است که جنس آنها فولادهای سخت می باشند. مقاومت این فلزات در برابر سایش، ۵ تا ۱۰ برابر بیشتر از فلزات سخت می باشد و تا دمای ۱۲۰۰ درجه سانتیگراد نیز سختی خود را حفظ می کنند. بخش قابل توجهی از فلزات سرامیکی شامل آلومینیوم، سیلیسیوم و اکسید فلزات می باشد.

انواع قلم تراشکاری

برای انجام هر کدام از فرآیندهای تراشکاری نیازمند رنده یا قلم مخصوص به خود است. بدون انتخاب یا استفاده از قلم مناسب، نمی توان تراشکاری داخل لوله یا هر قطعه دیگری را به راحتی یا به درستی انجام داد. در ادامه به قلم های مخصوص هر فرآیند اشاره خواهیم کرد.

قلم های روتراشی

رنده هایی که برای این فرآیند مورد استفاده قرار می گیرند باید قوی و محکم باشند. هنگام انجام کار با این رنده ها باید بتوان حجم بالایی از کار را به کمک آنها برداشت که معمولا در دو حالت صاف و خمیده مورد استفاده قرار می گیرند. در این نوع فرآیند تراشکاری ابزار برای براده برداری موازی دستگاه حرکت می کند.

قلم گیر

برای نگهداری انواع رنده کوچک به کار می روند چون در ساخت اکثر رنده ها از فولاد ارزان قیمت استفاده می شود. به کمک این قلم گیرها نیازی به استفاده از ابزارهای ساخته شده از فولاد گران قیمت نیست. این ابزارها برای تراشکاران به دلیل اینکه باعث می شوند کار را خیلی سریع تر انجام دهند، بسیار کاربردی می باشند.

قلم های متنوع بغل تراش

این قلم ها برای پیشانی تراشی و همچنین تراش گوشه قطعات به کار می روند. هنگام کار با این قلم ها باید حرکت آن ها از داخل به سمت خارج قطعه باشد. یک ابزار ممکن است برای تراش قطعات در حالت خشن کاری و یا پرداخت کاری با توجه به صافی سطح قطعه و زمان انجام کار به کار گرفته شود.

قلم های فرم دار تراش

برای انجام کارهای مختلف تراشکاری با توجه به حالت قطعه به کار می روند که به آنها قلم های فرم دار یا حالت دار گفته می شود. از این ابزار برای زمانی که صافی سطح دارای اهمیت بسیار است و معمولا مقدار حجم براده برداری کم است استفاده می شود. برای این منظور معمولا لبه های رنده را گرد می کنند.

قلم های پرداخت کاری

به کمک این رنده یا قلم ها، سطح خارجی قطعه مورد نظر را صاف می کنند. قلم هایی که برای این فرآیند تراشکاری مورد استفاده قرار می گیرند باید سرهای پهن و گردی داشته باشند. برای بالا بردن برندگی لبه این قلم ها از سنگ دستی استفاده می شود که باید با دقت انجام شود. برندگی بالای این قلم ها مستقیما روی صاف شدن سطح خارجی قطعات تاثیرگذار است.

تیز کردن قلم های تراشکاری

توجه به موارد زیر برای تیز کردن لبه تمام رنده های تراشکاری باید مورد توجه قرار گیرد.

  • سنگی که برای تیز کردن رنده به کار می رود باید خلاف لبه رنده حرکت داده شود.
  • فشاری که بر برنده وارد می شود باید متناسب باشد.
  • سطح آزاد رنده نباید تو خالی باشد.
  • برای تنظیم زاویه برنده رنده می توان از شابلون های مخصوص استفاده کرد.
  • سنگهایی که برای بالا بردن برندگی رنده ها استفاده می شوند باید از قبل توسط دستگاه های مخصوص آماده شوند.

ارائه خدمات تراشکاری چهاردانگه به دلیل قرار گرفتن تعداد زیادی کارگاه در این منطقه از تنوع بالایی برخوردار است. بسیاری از مراکز فعال در این حوزه، سابقه چندین ساله در تراش کاری انواع قطعات صنعتی دارند. با کمی پرس و جو می توان از خدمات کارگاه های مختلف این منطقه با بهترین کیفیت بهره مند شد.

روش مراقبت از قلم تراشکاری

یکی از موارد مهم در خصوص قلم های تراشکاری، نحوه مراقبت از آنها است تا کوچکترین صدمه ای به لبه ی آنها وارد نشود. در هر بار تیز کردن لبه این قلم ها، علاوه بر هدر رفتن انرژی، مقداری از فلز ارزشمند و قیمتی نیز از بین می رود. به مرور زمان که قلم های تراش کاری مورد استفاده قرار می گیرند، از برندگی آنها کاسته شده که باعث ایجاد اصطکاک بالا و تولید حرارت می شود. هنگام تیز کردن لبه رنده، لازم نیست که تمام لبه صدمه دیده یا کند شده آن را از بین برد. نحوه تیز کردن لبه رنده ها باید اصولی و در چند مرحله انجام شود که به صرفه تر خواهد بود.

یکی از بهترین سنگ ها برای تیز کردن لبه رنده یا قلم های مختلف تراشکاری، سنگ بشقابی است. ابتدا باید رنده را با سنگ زبر و سپس سنگ نرم تیز کرد. هنگام کار با سنگ نرم باید دقت کرد که زوایای داده شده به رنده از بین نرود. برای تیز کردن ابزارهایی که جنس آنها فلز سخت می باشد نیز باید در ابتدا از سنگ های الکترو گروند استفاده کرد و در مراحل بعدی نیز سنگ کاربید را به کار برد.

سوالات متداول تراشکاری

بله. خدمات تکمیلی ماشین کاری، رنگ کاری و بسته بندی قطعات به درخواست مشتری قابل انجام است.

زمان معمول برای تراشکاری با توجه به نوع قطعه، ابعاد قطعه و خدمات موردنیاز مشتریان تعیین می شود.

زنگ زدگی قطعات با توجه به متریال مصرفی است. قطعا در صورت استفاده از آهن، امکان زنگ زدگی وجود دارد.

خیر. تمامی خدمات در کارخانه صنایع مجد انجام می شود.

محاسبه قیمت براساس ابعاد، نوع ماشین کاری، خدمات تکمیلی و جنس مورد استفاده تعیین می شود.

با توجه به نوع استفاده قطعه و خدمات آن صنایع مجد خدمات و گارانتی متفاوتی برای قطعات ارائه می دهد.

بله. با هماهنگی قبلی می توانید از کارخانه صنایع مجد بازدید نمایید.

هر روزه می توانید از ساعت ۸ الی ۱۷ جهت مشاوره تلفنی با تلفن کارخانه شماره ۰۲۱۵۵۲۵۹۷۴۸ تماس گرفته و یا از طریق واتس اپ با مشاوران ما در ارتباط باشید.

مشاوره و گفتگو با کارشناسان

هم اکنون مشاوره بگیرید | ساعت کاری این بخش 8 الی 17

این صفحه را با دوستان خود به اشتراک بگذارید

5 1 vote
لطفا امتیاز دهید ✌🏻
عضویت
مطلع شدن از:
guest
8 نظرات
Inline Feedbacks
نمایش همه نظرات

مروری بر مطالب جدید صنایع مجد

پیمایش به بالا

لوگو صنابع مجد

برای دریافت خبرنامه فرم زیر را برای ما ارسال فرمایید.

لطفا جهت دریافت خبرنامه ایمیل خود را وارد نمایید.